2008. december 4., csütörtök

Leveles töpörtyűs pogácsa



Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-1,5 dl tejföl,1 dl fehér bor, 2 tojássárgája, 1 evőkanálnyi só, 30 dkg töpörtyű.

Elkészítés:
A langyos tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, majd a sót, a lisztet, a tojások sárgáját és a fehérborral rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. 15 percig pihentetjük lisztezett deszkán. 1 cm vastagra kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, a ledarált tepertő egyharmadával megkenjük, hajtogatjuk. 20 percig pihentetjük. Még kétszer kinyújtjuk, a maradék tepertővel megkenjük. Az utolsó hajtás után a tésztát hideg helyen 2 órát pihentetjük. Megint nyújtjuk, szaggatjuk, fél órát pihentetjük, felvert tojással megkenjük, forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

3 megjegyzés:

kacsacj írta...

Nálunk tepertyűs pogácsa, kicsit vékonyabb, réteges, és nagyanyám megszokta vagdalni a tetejét kockásra. :)

kacsacj írta...

Belinkelnem a blogot, ha szabad?

kacsacj írta...

Lattam, hogy belinkelodtem:) megtisztelesnek veszem
Es nagyon tetszik a "nem gasztro"
KOszonom.

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...