Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-1,5 dl tejföl,1 dl fehér bor, 2 tojássárgája, 1 evőkanálnyi só, 30 dkg töpörtyű.
Elkészítés:
A langyos tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, majd a sót, a lisztet, a tojások sárgáját és a fehérborral rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. 15 percig pihentetjük lisztezett deszkán. 1 cm vastagra kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, a ledarált tepertő egyharmadával megkenjük, hajtogatjuk. 20 percig pihentetjük. Még kétszer kinyújtjuk, a maradék tepertővel megkenjük. Az utolsó hajtás után a tésztát hideg helyen 2 órát pihentetjük. Megint nyújtjuk, szaggatjuk, fél órát pihentetjük, felvert tojással megkenjük, forró sütőben kb. 30 percig sütjük.
A langyos tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, majd a sót, a lisztet, a tojások sárgáját és a fehérborral rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. 15 percig pihentetjük lisztezett deszkán. 1 cm vastagra kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, a ledarált tepertő egyharmadával megkenjük, hajtogatjuk. 20 percig pihentetjük. Még kétszer kinyújtjuk, a maradék tepertővel megkenjük. Az utolsó hajtás után a tésztát hideg helyen 2 órát pihentetjük. Megint nyújtjuk, szaggatjuk, fél órát pihentetjük, felvert tojással megkenjük, forró sütőben kb. 30 percig sütjük.
3 megjegyzés:
Nálunk tepertyűs pogácsa, kicsit vékonyabb, réteges, és nagyanyám megszokta vagdalni a tetejét kockásra. :)
Belinkelnem a blogot, ha szabad?
Lattam, hogy belinkelodtem:) megtisztelesnek veszem
Es nagyon tetszik a "nem gasztro"
KOszonom.
Megjegyzés küldése