2009. december 26., szombat

Rácsos szilvás lepény



Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 0,5 dl tej, 1 sütőpor, 1 egész tojás, 1 tojássárga, 1 csomag vaníliás cukor, pici só.
A töltelékhez: 50 dkg érett szilva, 5 dkg cukor, 2 evőkanál búzadara, 1 teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítése: 
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, elmorzsáljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a porcukorral, az egész tojással és a tojássárgával. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliacukrot, jól összegyúrjuk és fél órát pihentetjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és szeletekre vágjuk.
A tészta kétharmadát fél cm. vastagra nyújtjuk, kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, egyenletesen rászórjuk a búzadarát, megrakjuk a felszeletelt szilvával, megcukrozzuk, megszórjuk a fahéjjal. A félretett tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk és a szilva tetejét lerácsozzuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük és kockára vágva fogyasztjuk.
Megjegyzés: tortaformában is süthetjük, ez esetben fél adagot készítünk.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...