2012. augusztus 31., péntek

Vendégváró szelet (Sárika)



Hozzávalók:
A piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 6 evőkanál víz.
A barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 evőkanál kakaópor, 1 dkg szalalkáli (ammónium bikarbonát), kevés langyos tej. Ezeket összegyúrjuk és a tepsi hátán 2 lapot sütünk.
A krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 5 evőkanál liszt.
Elkészítése:

A piskótát megsütjük: Szétválasztjuk a 3 tojást. Vigyázva, hogy sárgája egy pici se kerüljön a fehérje közé, mert akkor nem lehet kemény habot verni belőle. Hozzáadjuk a sárgájához a cukrot, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, majd kemény habot verünk a tojásfehérjéből.. Óvatosan fellazítjuk egy kis habbal a cukros-lisztes sárgáját, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Közepes tepsiben megsütjük, amelyben a barna lapokat is sütöttük.
Krém: 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, a tejből és a lisztből pépet főzünk, melyet kihűlésig keverünk (nagyon fontos jól kihűteni, nem lehet langyos), s ezután összedolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük és megtöltjük a süteményt.
Először egy barna tészta kerül, rá a krém egyik fele, piskóta, a krém másik fele, majd ismét barna tészta következik, melyet bevonunk csokimázzal. Kockára vágva tálaljuk, nagyon finom, és mutatós sütemény!
Csokimáz:
15 dkg porcukor, 3 kanál kakaó, 3 kanál forróvíz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 kanál olaj. 

A hozzávalókat összekeverjük, és a sütire öntjük. Ha esetleg egy picit sűrűbb lenne, akkor egy kevés vizet még lehet hozzákavarni. 


9 megjegyzés:

Edó írta...

ügyi vagy nagyon:) Guszta,fincsi ez a süti!

trollanyu írta...

Nagy kedvencem az a süti, a Sárika elnevezést még nem hallottam, de aranyos:) Szerinted mit lehet használni szalakáli helyett, mert Norvégiában nem lehet kapni? Köszi:)

HajniZoli írta...

Nagyon jól néz ki!:-)

Éva írta...

Nagyon guszta és finom!Ezt én is ismerem sőt meg is van, de most azon gondolkodom hogy mi is a neve?:-))

szannalina írta...

Nagyon jól néz ki!
Mifelénk televíziós tésztának is nevezik.

Illéskrisz Konyhája írta...

Annyira mutatós!

Vicuska írta...

Nálam Klári szeletként szerepel a jegyzett receptjeim között, mutatós, finom süti :)

teller-cake írta...

Klári vagy Sári, szuperül néz ki így is-úgy is! :)

tücsi írta...

Bármilyen néven is szerepelhet, nagyon-nagyon finom süti. Gyönyörűen szeletelted:))

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...