2017. június 24., szombat

Sertésnyakkaraj barna mártással


Hozzávalók 4 személyre:
1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér, 2 babérlevél, 1 szál rozmaring, szemes bors, 2 dl száraz vörösbor, vaj vagy zsiradék, házi ételízesítő, só, 1 evőkanál liszt.
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hússal együtt egy edénybe tesszük. Feltöltjük vízzel és a borral, hozzáadjuk a fűszereket, az ételízesítőt és kevés sót. Ebben a zöldséges, fűszeres vörösboros lében főzzük a húsokat 1,5-2 órán keresztül. Így biztos, hogy finom omlós lesz, és a sok folyadék kiszáradni sem engedi a húst. Ebből a léből amiben a húst pároljuk lesz majd az ínycsiklandozó barna mártásunk. Közben elkezdjük készíteni a barna mártást. A főtt húst kivesszük a zöldséges léből és tűzálló tálba helyezzük, hogy ne hűljön ki. A zöldségek kb. Felét botmixerrel pürésítjük. A vörösboros, zöldséges, fűszeres levet leszűrjük a zöldségeket külön tányérra tesszük. Kevés zsiradékon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a zöldség a hús levével és a lében főtt, pürésített zöldségekkel. Kissé összeforraljuk.

A húst felszeleteljük, meglocsoljuk a barna mártással, majd krumpli- vagy rizskörettel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...