2018. november 25., vasárnap

Baracksütemény



Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 teáskanál szódabikarbóna, tejföl;
a töltelékhez:
a tészta kikapart belseje, 1 dl tej, 1 dl kávé, 1 dl rum, 3 evőkanál baracklekvár, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál. kakaó, 10 babapiskóta;
továbbá: tubusos zselés állagú ételszínezék, kristálycukor.
Elkészítése:
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd annyi tejföllel, hogy jól formázható legyen, tésztát gyúrunk. Teáskanálnyi golyókat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
Hagyjuk, hogy langyosra kihűljenek. Egy hegyes kis késsel kikaparjuk a közepüket, vigyázva, mert könnyen repednek. A kikapart tésztát és az apróra vágott babapiskótát meglocsoljuk a rummal, a kávéval és a tejjel. Hozzákeverjük a sárgabaracklekvárt és a vaníliás cukrot. A vajat a porcukorral meg a kakaóval habosra kavarjuk, majd ezt is összekavarjuk a rumos tésztával. Ezzel a krémmel megtöltjük a kikapart golyókat, és kettesével összeragasztjuk őket.
Piros és zöld színű ételszínezéket kevés vízzel vagy szörppel felhígítunk, majd minden süti egyik oldalát a piros, a másikat a zöld lébe gyorsan belemártjuk. Kristálycukrot kávédarálón párszor megforgatjuk, de úgy, hogy ne legyen porcukor, csak apróbb szemcséket érjünk el. A bekent sütiket ebbe a cukorba forgatjuk. Megmosott levélkékkel díszítjük, legalább egy napig állni hagyjuk.
Kalendárium 2019

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörűek lettek! Már több helyen láttam ilyet, mindig megcsodáltam, hogy milyen szépek. Én eddig még nem mertem nekiállni :-)