2019. február 20., szerda

Palóc gulyás



Hozzávalók: 4 személyre
50 dkg krumpli, 30-40 dkg sertéscomb vagy lapocka, 25 dkg zöldbab, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 kisebb zöld vagy piros húsú paprika, 1-2 hámozott paradicsom, 2-3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál házi ételízesítő, őrölt bors, só, pirospaprika, zsír, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, friss kapor.
Elkészítése:
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával. A megmosott, kockákra vágott húst rátesszük a hagymára, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg kiengedi a levét. Majd annyi vízzel engedjük fel, amennyi levest szeretnénk. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és az apróra vágott zöldségetBelerakjuk, az ételízesítőt, a zúzott fokhagymát és a kb. 2 ujjnyira tördelt zöldbabot. (Ha fagyasztott, csak a végén adjuk hozzá.) Amikor a hús megpuhult, beletesszük a kockára vágott krumplit. A zsírból és lisztből, világos rántást készítünk, kevés hideg vizet öntünk hozzá. Amikor a krumpli is megpuhult, besűrítjük a levest, és jól összeforraljuk. A végén a tejföllel két evőkanál forró levest elkeverünk és a kész gulyásba kavarjuk.
Tipp: ecettel savanyíthatjuk, friss kenyérrel, csípős paprikával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Zöldséges csirkefasírt káposztás nokedlivel

Hozzávalók a fasírthoz:  60 dkg csirkehús, 2 tojás, 1 zsömle, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, só, bor...