Hozzávalók: 4 személyre
50 dkg krumpli, 30-40 dkg sertéscomb
vagy lapocka, 25 dkg zöldbab, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 kisebb zöld vagy piros
húsú paprika, 1-2 hámozott paradicsom, 2-3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál házi
ételízesítő, őrölt bors, só, pirospaprika, zsír, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt,
friss kapor.
Elkészítése:
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, a
tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával. A megmosott, kockákra vágott húst
rátesszük a hagymára, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg kiengedi a
levét. Majd annyi vízzel engedjük fel, amennyi levest szeretnénk. Hozzáadjuk a
karikára vágott sárgarépát és az apróra vágott zöldséget , az ételízesítőt, a zúzott fokhagymát és a
kb. 2 ujjnyira tördelt zöldbabot. (Ha fagyasztott, csak a végén adjuk hozzá.) Amikor
a hús megpuhult, beletesszük a kockára vágott krumplit. A zsírból és lisztből,
világos rántást készítünk, kevés hideg vizet öntünk hozzá. Amikor a krumpli is
megpuhult, besűrítjük a levest, és jól összeforraljuk. A végén a tejföllel két evőkanál
forró levest elkeverünk és a kész gulyásba kavarjuk.
Tipp: ecettel savanyíthatjuk, friss
kenyérrel, csípős paprikával kínáljuk.
1 megjegyzés:
Én picit másképp készítem a palóclevest, csinálok egy pörkölt alapot hagymásan, pirospaprikásan a hússal, ahogy azt kell, rövid sűrű szafttal puhára főzöm jó fűszeresen, a zöldbabot jó sok petrezselyemmel és sok fokhagymával külön főzöm meg, és a krumplit kockázva szintén külön főzöm meg enyhén sózott vízben, a babot is meg a krumplit is egyenként kb 2 ujjnyival több vízben, mint ami ellepné. Amikor minden kész, akkor a babot is meg a krumplit is a húshoz öntöm a főzőlevükkel együtt, átkavarom és összeforralom, ha netán túl sűrű lenne természetesen még tehetünk hozzá vizet, mert mindenképp levesállagúnak kell lennie, tálaláskor aki úgy szereti tejfölözheti. Nálunk nagyon nagy kedvenc főleg nyáron a friss zöldbabbal, de télen sem utolsó a fagyasztottal. :-) Gulyáslevesként sem lehet rossz, ahogy te készíted :-)
Megjegyzés küldése