2009. május 30., szombat

Borjúpörkölt


1 kg lábszár, vagy nyaka, 5 dkg zsír, vagy olaj, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele).
Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.

2009. május 18., hétfő

Tarja (nyakkaraj) roston

Hozzávalók:
4 nagy szelet tarja , 2 evőkanál olaj , 4-5 gerezd fokhagyma , 0,5 dl fehérbor , só , őrölt bors

Elkészítés:
A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

2009. május 4., hétfő

Roston sült sajtos csirkemell tejföles uborkasalátával




2db egész csirkemell, só, frissen őrölt bors, csirkés fűszerkeverék, trappista sajt.

Alaposan megmostam az egész csirkemelleket, konyhai papírtörlővel leszárítottam.

Mindegyikből ügyelve, hogy egyforma vastagok legyenek két szeletet. készítünk, mindkét oldalukat besózzuk, majd megszórjuk frissen őrölt vegyes vagy fekete borssal, valamint csirke fűszerkeverékkel. Amíg előkészítjük a köretet addig a fűszerezett csirkemell filéket tegyük a hűtőbe.Mielőtt elkezdenénk a grillezést az edényt magas hőfokon melegítsük elő, hogy a hússzeleteket belerakva ne csökkenjen hirtelen sütési hőfok alá az edény hőmérséklete.A grillezés lényege a gyors mégis alapos átsütés. A felforrósodott edénybe lehetőleg egyszerre rakjuk bele az összes csirkemell szeletet.

Mindkét oldalról kb. 7 - 7 percig süssük a húsokat közepesen magas hőmérsékleten. A képeken is jól látni milyen szépen átsülnek, kifehérednek, valamint a bordázatnak köszönhetően igazi grill hatást érhetünk el a sütéskor.

Tejföles kapros uborkasalátát adtam hozzá, a recept itt!

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...