2010. november 27., szombat

Csíkszeredai flekken



Hozzávalók: 
4 nagy szelet ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés szerint.
Elkészítése: 
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsöljük. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítjük, vagyis olajjal és mustárral átkenjük, törött borssal és borókabogyóval meghintjük. Végül rákenjük a zúzott fokhagymát. Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakjuk, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagoljuk. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tároljuk. A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakjuk, és 10-12 percnyi sütés után megfordítjuk. Ha mindkét fele átsült, salátával tálaljuk. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle. 

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű kedvenc husim :)

családi tűzhely írta...

Ez nagyon tetszik! Ha nem lenne már előkészítve a mai ebéd, ezt készíteném:)

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...