2010. április 2., péntek

A húsvéti sonka főzése

Bizonyára mindenki főz húsvétra sonkát. Én úgy tanultam, hogy nem szabad kivenni a főzőléből mert akkor kiszárad. Alább leírom hogyan szoktuk megfőzni. 
Kellemes készülődést, áldott ünnepet és jó étvágyat kívánok! :)




A sonkát ha nagyon sós előző nap áztassuk be, másnap cseréljük le a vizet róla. A főző lébe tegyünk egy kis fej hagymát, egy kis fej fokhagymát, néhány szem fekete borsot, 2-3 babérlevelet. A sonka főzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell főzni. Ha kész, hagyjuk, hogy a saját vízében hűljön ki, mert így a hús egészen puha és omlós marad, utána pedig tegyük hűtőbe.  Így nem szárad ki, szépen szeletelhető lesz. Nem kell attól félni, hogy nyers marad!
A főzőlevet felhasználhatjuk pl. káposztához, bableves vagy -krumplileveshez.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

De irigyellek. Férjem nem szereti a sonkát, emiatt magam miatt nem veszek. Majd falatozok a rokonoknál

Gyöngyi írta...

Kellemes Húsvéti ünnepet kívánok!

Andi írta...

Hú micsoda sonkák!
Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

Karesz írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!

Bianka írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, neked és az egész családnak

szocske írta...

Hát biztos vega a férjed ha a húst,sonkát nem szereti!:)De azért te vehetnél magadnak...és otthon is tudnál falatozni a férjed előtt! :)

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....