2010. április 14., szerda

Zöldséges lepény


Hozzávalók:
A tésztát készíthetjük magunk, vagy vehetünk előre csomagolt leveles tésztát is (semmiképp ne legyen édes!).
Tésztához:
25 dkg liszt, 12 dkg Rama margarin, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, fél csomag sütőpor, só
Feltét:
30 dkg húsos szalonna darabok vagy csirkemell, 1 hagyma, 3 tojás, 2,5 dl főzőtejszín, 15 dkg reszelt sajt (tilsit vagy ementáli), só, bors (és ha van spenót)
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a csipet sót, a fél csomag sütőport, egy evőkanáltejfölt és a tojás sárgáját. Gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy fél órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk formára.
A kész tésztát tegyük sütőpapírra. Legjobb egy kerek lepény vagy gyümölcstorta formába helyezni, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütő oldalán. Így ha elkészül, akár egy tortát vághatjuk szép szeletekre. A tésztát szurkáljuk meg villával, nehogy felpúposodjon. Tegyük előmelegített sütőbe és félig süssük meg.
Feltét elkészítése:
A hagymát aprítsuk fel vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg kicsit a szalonnadarabokkal. Egy tálba üssük fel a 3 tojást, adjuk hozzá a tejszínt a sót és borsot. Keverjük jól össze. A félig megsült tésztára simítsuk el a hagymás szalonna feltétet, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes öntetet. Szórjuk meg a tetejét a sajttal majd süssük 30 percen át. A tetejére figyeljünk, hogy ne égjen meg. Akkor van kész, ha a beleszúrjuk a villát és az öntet már nem lágy.
Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni majd vágjuk szeletekre. Tálalhatjuk magában, de friss salátával körítve kitűnő főétel is.



3 megjegyzés:

Livi írta...

Hű már nagyon régen tervezem, hogy készítek én is :) Megint meghoztad a kedvem! Nagyon gusztusos lett!

Bianka írta...

Csodálatosan néz ki

boci írta...

De szééép! Elsőre azt hittem pizza. Hasonlít rá ízben?