2010. szeptember 29., szerda

Nagyanyám bőjtös káposztája - Töltött Káposzta Fesztivál Parajd

 A Csíki tévé híradója:
Alíz elmeséli a nagymamája kedvenc káposzta receptjét itt:
http://www.youtube.com/watch?v=cmKM_a1mexA&feature=feedu

Harminc csapat (köztük az Erdélyi Konyha csapatának egy része), több mint harminc különböző töltött káposztát főzött a hétvégi parajdi Töltött Káposzta fesztiválon. A tizenhatodik alkalommal szervezett gasztronómiai versenyre magyarországi és romániai csapatok neveztek be a helyiek mellé, de ez a vetélkedés az evést szolgálta, tehát jókedvé és természetesen a töltött káposztáké volt a főszerep.
Hogy mennyire sokoldalúan lehet elkészíteni a töltött káposztát, azt bizonyították a főzőcsapatok, ugyanis a hagyományos sertés-, illetve borjúhússal készülő töltött káposzták mellett olyan igazi ínyencségnek számító töltelékek is készültek, mint a birkahúsos áfonyás-mézes töltelékkel töltött, az erdei gombából árpagyönggyel készülő böjtös káposzta amit az Erdélyi Konyha csapata  Alíz, Ottis, Edó és jómagam főztük, illetve a lazacos töltelékes káposzta. 

Az idei parajdi káposztafesztivál is, a hagyományoknak megfelelően, felvonulással kezdődött
Káposztalovag vezeti a felvonulókat a falu parkjába, hangos felvonulás
 Versenyzők bemutatása, indul a verseny a legfinomabb, legnagyobb, legeredetibb és legkisebb töltött káposztáért
 Alíz megtanítja, hogyan kell a 3 sarkas tölteléket csavarni
Juci meglepett bennünket, nagyon finom sós süteményt hozott mindannyiunknak

A zsűri jött-ment kóstolgatott
Csedő Attila fotóriportja
 A rozscipóba tálalt bőjtös káposztánk, a cipót Edó sütötte.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Micsoda hangulat

nelly írta...

A szívem szakadt meg érte, amikor láttam Parajdon, hogy a hét végén micsoda különleges program lesz, és nekem sajnos, haza kell mennem. Pedig Székelyudvarhelyen még Gyümölcsfesztivál is párosult hozzá. Máskor jobban odafigyelek az időpont választáshoz, ha Erdélybe indulok Magyarországról.De Erdélyi konyhát azért igaz, nagy utána járással, de sikerült vennem!!!

Jutka írta...

Kedves Nelly
sajnálom, hogy nem tudtál ott lenni, jó móka volt, sajnos a töltött káposzta nem volt elég...jövőre reméljük nagyobb lesz a felhozatal :)
Azt hiszem megrendelhető a kiadótól, kérdezz rá levélben
difo@corvinkiado.ro
üdv. Jutka

Márti írta...

Istenem ! miből maradtam ki!!! :(

Vali írta...

Szuper lehetett. Töltött káposzta minden mennyiségben jöhet. Éppen székelykáposzta készül nálam.
Látom, hogy a díjat megkaptad, én is tiszta szívből adom neked.

Móni írta...

Nagyon jó a rozsfazék :D

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...