2010. október 1., péntek

Muratura (hordós savanyúság)



 Erdélyben MURATURA néven ismert savanyúság az egyik legegészségesebb (nincs benne ecet, cukor, tartósító), hidegen eltett zöldségeket tartalmaz.

Hozzávalók:
 
zöld paradicsom, káposzta (lehet fehér vagy vörös), uborka, karfiol, almapaprika, csípős paprika, sárgarépa, kis dinnye, hagyma, fokhagyma, zellerszár, torma, eltevési durva só, babérlevél, szemes bors, kapor, csombor.
Megmossuk a zöldségeket, alaposan leöblítjük, aztán elkezdjük jó szorosan egymásra rétegezni egy nagyobb befőttes üvegbe (5-10 literesbe szoktuk mi eltenni) úgy, hogy a zellerszár, kapor, csombor és a fokhagyma meg a torma lesz legalján és a legtetején. Annyi púpozott evőkanál só kell a vízbe, amivel felöntjük a zöldségeket, ahány liter vizet öntünk rá.
Egy pár nap alatt megzavarosodik (kb. 3 nap), ha már zavaros, akkor kiöntjük a levet egy edénybe, megkavarjuk, megkóstoljuk, visszaöntjük, és hagyjuk érni. Kb. 2-3 hét alatt elkészül.

3 megjegyzés:

Ildy írta...

Jajdejó!! Meddig áll el?

Jutka írta...

Jól áll egész tavaszig ha a kamrába tárolod..anyukám mindig hordóba rakja és miután megkezdjük nem lesz baja, amíg benne tart dézsmáljuk :)

Móni írta...

Jelentem, felismertem!
És az olvasóknak: garantáltan rettenetesen finom!