2010. október 14., csütörtök

Erdélyi Konyha októberi lapszám

Alábbiakban Edóka októberi lapszemléje:-)

Ráadásul plusz 8 oldallal megspékelve, ugyanis több rendezvényen is részt vettünk mostanában.
Szerintem izgalmas, tartalmas lapszám, lássuk mit is tartalmaz pontosan.

A lapszám az ősz jegyében íródott, s legelsőként S.Edith vezércikke bizonyítja, hogy milyen jó is emlékezni gyerekkorunkra, amikor a tv meg számítógép helyett inkább a mezőn vagy a könyvek mellett töltöttük időnk nagy részét, sokkal hasznosabbá téve magunkat. Hogyan kapcsolódik ez a betakarításhoz? Kiderül a cikkből.

Aztán következik Hajnalka ajánlata káposztás ételekre, hiszen a káposztának most nagy szezonja van.Isteni finomságokat ajánl, nagyon ötletesen.

Jómagam ráálltam a csirkés finomságokra, hiszen annak idején a csirkék éppen őszre érték el a kívánt súlyt, amikor érdemes volt levágni. Fenséges csirkés fogások egyszerűen, nagyszerűen.

Edóka őszre hangolódva tippeket ad a tisztelt nagyérdeműnek, hogyan készítsenek szezongyümölcsökből különféle finomságokat.

S.Edith hasznos tanácsokkal lát el a befőzés rovatban, savanyúságtól kezdve a zöld fűszerekig, hogyan tároljuk, raktározzuk télire. Egyszerű és egészséges.

Alíz exkluzív interjút készített Csíki Sándor budapesti gasztronómussal, aki megálmodta a Nemzeti Gulyásnapot. Érdemes elolvasni!

Ottis rengeteg finomabbnál finomabb variációt mutat be melegszendvicsre, amit bármikor elkészíthetünk rövid idő alatt, akár kevés alapanyagból is ízletesen.

Zsuzsika ismét remek ötleteket ad vegetáriánusoknak, de nem csak..

A holland konyha remekeit G.Edith tárja fel az olvasóknak, igazán nagyon különleges, ínycsiklandó fogások, amiket mi magunk is elkészíthetünk, nemcsak a hollandok.

Az Erdélyi konyha 8 oldalas mellékletében beszámolókat olvashatunk a II.Udvarhelyi Gyümölcsfesztiválról, illetve a XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztiválról, rengeteg képpel, de a hústalan töltött káposzta receptjét -a híres böjtös káposzta - is megismerheti ezúttal az olvasó.

Káposztás puliszka, káposztás laska, az örök és megunhatatlan klasszikusok nagymama konyhájából - Hajnalka írásával.

S.Edith Dobos Irma dadanénit kérte fel, hogy egy egyszerű és finom ebédet ajánljon az olvasóknak.

Kiss-Budai Tibor, a kolozsvári Spritz Café tulajdonosa új rekordot állított fel a Nemzetközi Szabadtéri Főzőversenyen csirkés ételével. Hogy miért lett világrekord, elolvashatjuk a Tibi ínyencségei rovatban.

Újabb cukrászköltemény lát napvilágot: konyhaparfümös szilvás gombóc-kavalkád, sok -sok fotóval.

Habár a zseni sosem kóstolta, a Mozart golyót mégis róla nevezték el - olvashatjuk Padureanu Gabriella gasztro anekdota rovatában, ráadásnak egy isteni ropogós málnás torta receptjét is megosztja az olvasóval.

A pszichowellness rovatban Bányai Gyöngyi magyarországi kolléganőnk és S.Edith őszi karcsúsító variációkat mutatnak be, hogy ne a bőrünk alá gyűjtögessünk.

Babszemanyu a kisbabák önálló étkeztetéséhez ad hasznos tippeket.

A Tini-konyhából megtudhatjuk Dubován Viktor aradi tanuló ajánlását, amit tinik is el tudnak készíteni.

A sajtlexikonban S.Edith ezúttal hazai sajtokról ír, nagyon hasznos információkat.

Na és persze most sem marad el havi keresztrejtvényünk, rengeteg nyereménnyel!

Új, őszi lapszámunk kapható a Corvin kiadó terjesztőinél, illetve megrendelhető a difo@corvinkiado.ro címen.

Nincsenek megjegyzések:

Almás-diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg zsírszegény vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, fél tasak sütőpor, csipet só, kevés c...