2013. május 28., kedd

Zöldborsós-sárgarépás sertéskaraj


Hozzávalók:
60 dkg szeletelt bőrös sertéskaraj, 25 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 5 dkg vaj, olaj, reszelt szerecsendió, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése:

A sertéskarajt sóval és borssal fűszerezzük. A vajban megpirítjuk a húst, majd puhára főzzük. A hagymát apróra, a sárgarépát karikára vágjuk. Kevés olajon aranyszínűre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval. Lefedve, saját levében, kis lángon pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt pároljuk puhulásig. Ezután beletesszük a hússzeleteket, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és forrón tálaljuk. 

2013. május 24., péntek

Aszalt paradicsomos-gorgonzolás bagett


Hozzávalók:
1 bagett, 15-20 dkg gorgonzola sajt, néhány szelet bacon szalonna, 10 dkg aszalt paradicsom, vaj.
Elkészítése:
A bagettet felszeleteljük vagy hosszába elvágjuk, megkenjük vajjal. Az aszalt paradicsomot és a bacont csíkokra vágjuk, majd a vajjal megkent bagettszeletekre rakjuk. Befedjük a felszeletelt gorgonzolával, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

2013. május 22., szerda

Húskonzerv házilag



Hozzávalók:
2 kg csont nélküli hús, 6 dkg só, bors, 1 evőkanál darált bors, zsír vagy olaj

Elkészítése:
A húst kockára vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, majd egy tálba tesszük, és hagyjuk levet engedni. Ekkor befőttesüvegekbe adagoljuk jó szorosan úgy, hogy az üvegek felső részén 2-3 ujjnyi hely maradjon. A hús levét is rákanalazzuk a húsra, majd annyi olvasztott zsírt vagy olajat öntünk minden üvegbe, hogy kb. egy ujjnyi hely maradjon üresen. Az üvegekre szorosan rácsavarjuk a fedelet vagy dupla celofánnal lekötjük, majd konyharuhával kibélelt lábasba rakjuk őket. A lábast félig feltöltjük hideg vízzel, és lassú tűzön 6-7 órán át gőzöljük.

Sült sertéshasaalja labodamártással



Hozzávalók:
50 dkg sertéshasaalja, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 csokor friss  laboda, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 dl zöldségleves, só, bors, 1-2 evőkanál citromlé, 1-2 főtt tojás.
Elkészítése:
A hasaalját felszeleteljük, sózzuk, borsózzuk, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, és 2-3 órára hideg helyre tesszük.
A labodát jól megmossuk, megtisztítjuk, a leveleket a száráról leszedjük, apróra vágjuk, majd kevés zsíron megdinszteljük. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a zöldséglevessel, és kissé összefőzzük. Amikor szép simára főtt a mártás hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük.
A húst grillen vagy serpenyőben megsütjük, majd a labodamártással és főtt tojással tálaljuk.
A laboda helyett sóskával is készíthetjük. Főzeléknek ugyanúgy elkészíthetjük mint a spenótot, és tükörtojással vagy sült kolbásszal tálaljuk.

Nyári káposztaleves



Hozzávalók:
1 kis fej káposzta, 20-30 dkg füstölt csülök vagy tarja, 1 hagyma, 2-3 hámozott paradicsom, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, 3 szál friss kapor, csombor, tejföl.
Elkészítése:
A csülköt vagy tarját apróra vágjuk, majd főni tesszük. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a szeletekre vágott káposztát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A paradicsomot összevágjuk, hozzáadjuk a káposztához, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csomborral és apróra vágott friss kaporral. Puhára főzzük. A zsírból és lisztből szép pirospaprikás rántást készítünk, felöntjük egy pohár hideg vízzel, kissé összeforraljuk, és a leveshez öntjük. A levest kevés ecettel savanyítjuk, tálaláskor tejfölt adunk hozzá. 

2013. május 17., péntek

Kapros ordás sütemény




Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 14 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, tej amennyit felvesz, csipet só, gríz vagy zsemlemorzsa.
a töltelékhez: 60 dkg orda, 3 tojássárga, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, citromhéj, friss kapor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból könnyű tésztát gyúrunk, jól összedolgozzuk, majd 2 részre osztjuk. Hűvös helyre tesszük.
A tojássárgát kikavarjuk a porcukorral meg a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az ordát, és jó krémesre dolgozzuk. Belekavarjuk a reszelt citromhéjat és az apróra vágott friss kaprot.
A tésztából 2 lapot nyújtunk, zsírozott tepsibe fektetjük az egyik lapot, megszórjuk grízzel vagy zsemlemorzsával, majd rásimítjuk a tölteléket, és befedjük a második lappal. A tésztát megkenjük tojásfehérjével, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben (180 C fokon) aranysárgára sütjük.
Tipp: ha gyümölcstorta formában szeretnénk sütni, úgy fél adagot készítsünk.

2013. május 9., csütörtök

Eperkrémes muffin




Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1 tojás, 14 dkg porcukor, 1 dl olaj, 3 dl joghurt vagy tejföl, 1 teáskanál sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, csipet só, mandulaforgács
a krémhez: 1 dl tejszín, 10 dkg ricotta vagy tehéntúró, 6 dkg porcukor,
a díszítéshez: eper
Elkészítése:
A tojást kikavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, belekavarjuk a citromhéjat meg a citromlével felhaboztatott sütőport. Jól elkavarjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és csipet sót. A muffin formákat kibéleljük a papírkapszlival, majd belekanalazzuk a tésztát (2-2 evőkanálnyit). Ebből az adagból 12 muffin lesz. Megszórjuk mandulaforgáccsal és 170-180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk. A krémhez a tejszínt felverjük, belekavarjuk a ricottát vagy a túrót és a cukrot. Néhány epret villával összetörünk és a krémhez kavarjuk. A muffinok tetejét levágjuk, krémet kanalazunk rá, majd eperszeletekkel díszítjük. Visszahelyezzük a tetejét és akár azonnal is kínálhatjuk.

2013. május 4., szombat

Szemes paszulykonzerv sertésfejből


Egy nagyon finom paszulykonzervet hoztam, amit disznófejből szoktunk elkészíteni. A disznófősajt nem tartozik a család kedvencei közé, így a sertésfejet összefőzzük a babbal, nincs az a férfi, aki ne szeretné :) Az elkészítése jóval egyszerűbb annál, mint ahogy gondolnánk. Kissé időigényes, de megéri a fáradtságot!

Hozzávalók:
1 fél sertésfej vagy 1 friss csülök, 2 kg paszuly, 1 liter olaj, 1 kg hagyma, 5-6 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 5 dl paradicsomlé, 1 evőkanál házi ételízesítő, só, bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A sertésfejet enyhén sós bő vízben megfőzzük. A paszulyt beáztatjuk, az áztató levet letöltjük, megfőzzük, a levet leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, az olajban üvegesre pároljuk. A fejet kivesszük a fövő vízből, a levét félretesszük.
A húst leszedjük a csontról, majd apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához kissé összefőzzük, hozzáadjuk a főtt paszulyt, a babérlevelet, ételízesítőt, borsot és ha szükség kevés sót. Felöntjük a paradicsomlével, rátöltjük a félretett főzőlevet (kb. 4 liter lé kell legyen), ha nagyon vastag a paszuly öntünk hozzá még levet. 20-30 percig főzzük, belekavarjuk a befőzőport, befőttesüvegekbe rakjuk. Egy lábasba vizet öntünk, belerakjuk az üvegeket és lassú tűzön kidunsztoljuk amíg az olaj feljön a tetejére. Lekössük az üvegeket és száraz dunsztba tesszük. Hidegen, melegen egyaránt finom egytálétel. Vöröshagymával vagy savanyúsággal tálaljuk.


Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...