2014. március 18., kedd

Citromos-mákos keksz


Hozzávalók:
12,5 dkg vaj, 1 dl olaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 55 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1 citrom héja, 2 kávéskanál citromlé, 3 kávéskanál mák, csipet só.
Elkészítése:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal (a kéz melege nem igazán tesz jót a vajas tésztáknak) összegyúrjuk. Ha ragad, gyúrjunk hozzá 1 evőkanál lisztet. A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, amíg megdermed. Ezután dió nagyságú golyókat szaggatunk, kissé meggömbölyítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Érdemes kissé távolabb rakni egymástól, hogy ne ragadjanak össze. Villával mindeniket kissé lelapítjuk őket, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. Semmiképp ne süssük tovább, mert a kekszek kiszáradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...