2014. március 12., szerda

Diós kosárka


Hozzávalók:
a tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál citromlé, csipet só.
a töltelékhez: 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 25 dkg darált dió
továbbá: zsír, baracklekvár, meggy (meggykompót)
Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a sütőport a citromlével felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva 1-2 órát pihentetjük. Pihenés után a tésztából kb. 40 gombócot sodrunk, vagy kinyújtjuk, és a kosárka méretéhez pogácsaszaggatóval kivágjuk. A kosárkaformákat kizsírozzuk, majd a tésztát belenyomkodjuk, mindenikbe 1/2 kávéskanál baracklekvárt kanalazunk. A töltelékhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és belekavarjuk a darált diót. A diós habot a kosárkákra halmozzuk, mindegyik tetejére egy-egy szem meggyet teszünk. A megtöltött kosárkákat tepsire rakjuk, és előmelegített 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A formákban hagyjuk egy kicsit hűlni, majd még langyosan kiszedegetjük. Sokáig elálló nagyon finom sütemény, ezenkívül remek vendégváró, napokkal előbb is el lehet készíteni.

1 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Ezer éve voltam esküvőn, így ezer éve ettem...Pedig nagyon szeretem. Nagyon guszták!

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....