2009. július 29., szerda

Sült paprika



Hozzávalók:
2 kg húsos paprika, olaj, só, cukor, ecet, víz
Elkészítés:
A szép húsos paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd vasplatnin vagy sütőben jól megégetjük.
Jobb platnin sütni, mert úgy érezzük, hogy képesek vagyunk kézben tartani a folyamatot; minden a szemünk előtt játszódik le, forgathatjuk a paprikákat, érezzük azt a finom égett illatát...
Nem szabad félni tőle, rendesen meg kell égetni, mert akkor lehet szépen lehúzgálni a héját, és így lesz az a jellegzetesen csodás íze. Ha már nem bírjuk tovább, és mindenütt égett hólyagok borítják a szerencsétlen paprikákat, sózzuk meg és födjük le egy edénybe, hadd puhuljon kicsit a paprika, így szinte ledobja magáról a héját.

A külső, vékony héja egészen másfajta anyag, mint a húsa, ezért szépen leválik róla.
A héj lehúzásának módszere:
a vizeskagyló fölött megfogjuk a paprika szárát, és közben lassan csorgatjuk a hidegvizet (ne feledjük el, hogy a paprika még mindig eléggé forró).
Azzal a kezünkkel amivel hámozzuk, időnként a vízsugár alá nyúlunk, de a paprikát is időnként belelógathatjuk.
Ilyen módon gyönyörűen meg tudjuk hámozni.
Rögtön kevés olajba forgatjuk, majd ecetes cukros öntetet csinálunk és azt a paprikára öntjük, majd a hűtőbe hagyjuk összeérni.


3 megjegyzés:

Yasmine írta...

Ez valami egészen elképesztő...
Még soha nem hallottam róla, de valami isteni lehet!! :-))

Adél írta...

Hmmm...., nagyon érzékletes a recept leírás, már érzem is a fantasztikus illatot. Nekem is ez a kedvenc savanyúságom.

Anna írta...

Imadom ezt a savanyusagot, kepes vagyok csak magara enni , es nem jonn hogy elhigyem hogy olyan sokan nem is ismerik:)

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...