2011. február 3., csütörtök

Méteres kalács

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás, 30 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz, 30 dkg liszt.

Krém:
4 evőkanál lisztből, 4 dl tejjel pépet főzünk, ezt ízesítjük vaníliával és rummal.
10 dkg Rama margarint habosra kavarunk 15 dkg cukorral és miután a pép kihűlt összevegyítjük.

Elkészítése:
6 tojássárgát kikavarunk 30 dkg cukorral habosra, majd az olajjal és a vízzel lassanként elkavarjuk, ezután tegyük bele a 30 dkg lisztet meg a sütőport (én a sütőport mindig a liszten kissé felhaboztatom citromlével), a tojásfehérjét kemény habbá verjük és lassan belekavarjuk. A masszát kétfelé osztjuk, az egyik felébe kakaót teszünk és külön-külön, margarinnal kikent, belisztezett, őzgerincformákba töltjük, majd megsütjük.
Miután megsült és kihűlt, ujjnyi szeletekre vágjuk.
A krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „félméteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.
Bevonjuk glazúrral, megvárjuk amíg megdermed. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Glazúr: 15 dkg porcukor, 3 k kakaó, 3 k forróvíz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 k olaj.

16 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Hm, de fincsi régi recept. Olyan rég nem sütöttem ilyet, pedig jó és könnyű elkészíteni. :)

Ottis írta...

Nagyon finom, én ettem is belőle .-)

Bianka írta...

Imádom, bár még sosem készítettem

Kati írta...

Igazi "hazai" sütemény, bár én még ilzen színeset nem ettem, de szívesen megkostolnám.

Kati írta...

Nézz be hozzám, meglepetés vár!

trendo írta...

Munkaigényes, de nagyon finom sütemény:) Nálunk a nászasszonyom veselkedik neki időnként, az egész család örömére. :)

Ildy írta...

Nézz be hozzám, van egy kis meglepim a számodra!:)
http://ildygastro.blogspot.com/2011/02/dijak-ajandekok-restanciak.html

kismazsi írta...

Épp most,vette őzgerinc formát, hogy tudjak ilyen sütit készíteni!
Bár nem biztos, hogy ez nagyon jót tesz a fogyimnak, de a család azt hiszem fogja értékelni!
Örülök, hogy segítségeddel rátaláltam az oldalra!

Mrita írta...

Kedves Jutka!
Nagyon guszta a sütid, biztosan nagyon finom is. Nézz be hozzám, vár Rád valami.
Üdv. Mrita

Mrita írta...

Kedves Jutka!
Csodálatos a blogod. Nézz be hozzám a 10-i bejegyzéshez, meglepetés vár Rád.
Üdv. Rita

Maria írta...

Kedves Jutka! Nézz be hozzám kérlek! Üdv. Mari

Edó írta...

Látom más tavaszra készülsz:) Nézz be hozzám!

Lara írta...

Nalunk a csaladba ezt metres tesztanak hivjak es nagyon finom,mi tortanak is szoktuk hivni ugyanis olyan az ize es kulsoleg is mint egy szelet torta.utoljara karacsonyra sutottuk.Hm...de finom volt. :P

martinelli írta...

Hű, de örülök ennek a receptnek, régebb én is rengeteget készítettem, de már jó 15 éve annak. Elő kellene venni ismét. Köszi, hogy eszembe juttattad. Nagyon jó a blogod.

martinelli írta...

Hű, régebb én is sokat sütöttem de annak már jó 15 éve. Elő kellene vennem ismét ezt a receptet. Nagyon jó a blogod. Gratula.

Vicuska írta...

Érdekes, mekkora divatja volt egy időben ennek a süteménynek a 80-as években! Bárhová mentem, mindenki ezzel kínált, aztán méltatlanul feledésbe merült :) Legközelebb előrukkolok vele a családomnak!

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...