2011. október 28., péntek

Köménymagleves csurgatott tésztával


Hozzávalók:
1 kanál zsír, 2 kanál liszt, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 csapott kanál köménymag, zeller- és petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika.
A csurgatott tésztához: 1 tojás, csipet só, 1dl grizes liszt, kevés tej.
Elkészítése:
1,5 liter vizet felforralunk, beletesszük a zöldségeket, sót, borsot, a köménymagot és lassú tűznél kb. fél óráig főzzük. A zsírból, lisztből paprikás rántást készítünk, paprikázzuk majd a leveshez adjuk. További 15 percig főzzük, majd átszűrjük. Csurgatott tésztát vagy galuskát főzünk bele.
A tészta: A tojást kevés sóval felverjük, néhány kanál tejet hozzáadunk és annyi grízes lisztet, hogy puha, folyékony tésztát kapjunk. A levesfazék fölött a lobogva fövő levesbe, vékony sugárban beleengedjük a tésztát, közben többször megkavarjuk, hogy ne csomósodjon össze. Hagyjuk egyet lobbanni.
Télaláskor tehetünk bele pirított kényérkockát is.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...