"Elõre elmondom, hogy csakis az fogjon hozzá, akinek van legalább egy napja arra, hogy télen igen finom - májkrémhez hasonló - de teljesen növény étele legyen. Ám ha valaki könnyen hozzájut pritaminpaprikához, annak igencsak megkönnyíti a téli reggelizést, az így eltett zakuszka. Seidl Ambrus"
Még szeptemberben megfőztem, amikor még gyönyörű idő volt itt csíkban is, így a kertben lesütöttem a paprikát és a vinetét (padlizsánt). Édesanyám mindig lesüti a paprikát is, így nem lesz kesernyés a zakuszka, az ő receptjét követve készítettem el.
Hozzávalók:3 kg padlizsán, 3 kg paprika, 3 kg paradicsompaprika, 1 kg hagyma, 1 liter paradicsomlé, 50 dkg fejtett bab, 1 liter olaj, só, szemes bors (kb. 1 evőkanál), 4-5 babérlevél, kevés szalicil.
Elkészítése:
A fejtett babot megfőzzük.
A húsos paprikákat megsütjük, egy tálba rakva kisssé besózzuk és leföldjük, hadd puhuljon a paprika, így nagyon könnyen lehúzhatjuk a héját.
A padlizsánt is megsütjük, héját lehúzzuk és fakéssel megaprítjuk. A paradicsompaprikát megmossuk, húsűt leszedjük a csumájáról, az ereket kivágjuk, majd ledaráljuk a meghámozott paprikával együtt. A hagymát is ledaráljuk, majd 5 dl olajban a hagymát kissé megpároljuk, belekeverjük a padlizsánt, paprikákat, a paradicsomlét és fűszerezzük. A maradék olajat is ráöntjük, amikor már kezd krémsűrűvé válni akkor belekavarjuk az előfőzött fejtett babot és addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Belekavarjuk a szalicilt és forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük és száraz dunsztba tesszük.
4 megjegyzés:
Az elmúlt hetekben végigsöpört a zakuszka hurrikán a blogokon...Nagyon finom kence, én is szeretem. Szép lett a színe, és biztos finom is...:o))
Szia, kb. hany uveggel lesz ebbol a mennyisegbol?
Szombaton akarok kesziteni es nem tudom eldonteni hogy egesz vagy csak feladagot csinljak?
Szia, pontosan nem tudom megmondani, de kb. 20-25 üveggel szokott lenni(kisebb-nagyobb). Jó munkát neked!
Megjegyzés küldése