2015. május 3., vasárnap

Zöldborsóleves vajgaluskával


Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg zsenge zöldborsó, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál olaj vagy zsír, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál cukor, só, bors, tárkony, citromlé vagy ecet; 
a vajgaluskához: 1 tojás, 1 evőkanál puha vaj, 2-3 evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret pedig karikára vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és félig megdinszteljük. Ekkor rádobjuk a többi zöldséget, tovább dinszteljük, vízzel feltöltjük, majd amikor a leves felforrt, beletesszük a zöldborsót. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük, apróra vágott tárkonyt adunk hozzá. A vajgaluska hozzávalóit elkavarjuk, és teáskanállal a levesbe szaggatjuk. A tejfölt csomómentesre kavarjuk a liszttel, besűrítjük vele a levest, végül ecettel vagy citromlével savanyítjuk. 

Tipp: tárkony helyett petrezselyemzölddel is készíthetjük.
EK. 2015 május

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....