2015. június 9., kedd

Ordás bukta


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, só;
a töltelékhez: 30 dkg orda, 2-3 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csokor kapor; a tetejére: 1 tojás.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztet elsúroljuk a vajjal és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztőt, a citromhéjat, a csipet sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Ez idő alatt a töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojássárgáját, a megmosott, illetve összevágott kaprot, és összekavarjuk. A tojásfehérjét felverjük, és könnyedén beleforgatjuk a töltelékbe. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtunk, majd néhány perc pihentetés után kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk, felcsavarjuk, végüket kissé benyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent, lisztezett tepsibe rakjuk. Amíg a sütő melegszik, addig hagyjuk kelni, ekkor megkenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
EK. 2015 június.

Nincsenek megjegyzések:

Zöldborsós carbonara

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg spagetti, 25 dkg császárszalonna, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 20 dkg zöldborsó, 2 tojássárgája, 10 d...