Hozzávalók
a tésztához:
50
dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak
szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, só;
a
töltelékhez: 30 dkg orda, 2-3 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás,
1 csokor kapor; a tetejére: 1 tojás.
Elkészítése:
A
tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztet elsúroljuk a
vajjal és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztőt, a
citromhéjat, a csipet sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd
letakarva egy órát kelesztjük. Ez idő alatt a töltelékhez az ordát villával
összetörjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojássárgáját, a megmosott, illetve
összevágott kaprot, és összekavarjuk. A tojásfehérjét felverjük, és könnyedén
beleforgatjuk a töltelékbe. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap
alakúra nyújtunk, majd néhány perc pihentetés után kb. 7x7 cm-es négyzetekre
vágjuk. Mindegyik négyzetre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk,
felcsavarjuk, végüket kissé benyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent, lisztezett tepsibe rakjuk. Amíg a sütő
melegszik, addig hagyjuk kelni, ekkor megkenjük a felvert tojással, és
előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.EK. 2015 június.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése