Hozzávalók (4
személyre):
40
dkg pulykahús, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér,
10 dkg zeller, 1 kisebb zöldpaprika, só, bors, házi ételízesítő, friss tárkony,
tárkonyecet, petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl; a galuskához: 1
tojás, 3-4 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, 1 csipet só.
Elkészítése:
A
pulykahúst fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi jól ellepi,
forrásig hevítjük. Amikor felforrt, a habját leszedjük, majd házi ételízesítővel,
sóval és borssal fűszerezzük. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél
óráig főzzük. Ezután beletesszük a karikára vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret,
a csíkokra vágott zöldpaprikát, az apróra vágott zellert, a hagymát egészben
hagyva, majd továbbra is lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül főzzük.
Miután a hús megfőtt, kivesszük a levesből, kockára vágjuk, majd visszatesszük
(a hagymát ekkor kivesszük). Beleszaggatjuk a galuskákat, hozzáadjuk az apróra
vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet, illetve tárkonyecettel savanyítjuk. A
galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a
tojássárgáját meg az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit,
hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és kanállal
galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután a
galuskák feljöttek a leves felszínére, a tojássárgáját elkavarjuk a tejföllel,
belekeverjük a zúzott fokhagymát, óvatosan a leveshez öntjük, vigyázva, hogy ne
törjenek össze a galuskák, és egyet forralunk rajta.
EK. 2015. június
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése