2015. június 17., szerda

Töltött cukkini kapros mártással


Hozzávalók (4 személyre):
4 kisebb cukkini, 30 dkg csirke- vagy sertéshús, 1 hagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 2 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, zsiradék; a mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-1 dl tej és tejföl, friss kapor, só, cukor, ecet.
Elkészítése:
A paprikát vékonyra, a paradicsomot kisebb kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, fehéredésig pároljuk. Ekkor beletesszük a paprika és a paradicsom felét, a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, jól összeforraljuk. A cukkinit megmossuk, 3-4 darabba vágjuk, mindegyik cukkinidarabot karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, kissé megsózzuk, és megtöltjük a húsraguval. A maradék paprikát meg paradicsomot kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a cukkini kikapart húsát, megsózzuk, kissé összefőzzük. Egy tűzálló tálba kanalazzuk a párolt zöldséget, ráhelyezzük a cukkini korongokat, kevés vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva 180 fokos sütőben puhára sütjük. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Amikor kissé vastagodni kezd, belekavarjuk a tejfölt és az apróra vágott kaprot. Habverővel kevergetve kiforraljuk. Sóval, pici cukorral meg ecettel ízesítjük. A töltött cukkinira kanalazunk a mártásból, és forrón tálaljuk.
KT. 2015 június.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....