2016. augusztus 10., szerda

Francia mákos sütemény


Hozzávalók a lapokhoz:
40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 2 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna;
a mákos piskótához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 evőkanál víz, fél dl olaj, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált mák;
a krémhez:  3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 7 dl tej, 25 dkg vaj, 12 dkg porcukor;
a tetejére:  10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
A mézes lap hozzávalóiból lágy tésztát gyúrunk, majd 170 fokos sütőben 2 lapot sütünk, hagyjuk kihűlni. A mákos piskótához a tojássárgáját habosra kavarjuk a cukor felével, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát, a sütőport és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan elkeverjük, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt a krémmel összedolgozzuk. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a maradék krém kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A mázhoz a csokoládét a tejszínnel gőz fölött összeolvasztjuk és a sütemény tetejére kenjük. Hagyjuk jól kidermedni, másnap szeleteljük.
EK. 2016. augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Csirkés-spenótos tagliatelle

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg széles metélt, 25 dkg csirkemell, 1 csokor spenót, 5 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 5 ...