2008. május 20., kedd

Sütés roston

A parázs akkor jó a roston sütéshez, ha már nem lángol, nem füstöl. Ha a "tűz" túl heves lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatjuk, ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.
Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst. A sütővasat érdemes előre leolajozni, hogy kevésbé tapadjon hozzá a pecsenye.
A roston készülő húsokat sosem szurkáljuk (különben elfolynának kiváló nedveik), ehelyett nyomkodással, vagy a színük alapján állapítjuk meg a szükséges sütési időt
Tálaláskor a rostonsülteket sosem öntjük le pecsenyelével, és ha mártást adunk hozzá, azt mindig külön kínáljuk.)

PÁCOLÁS SÜTÉSHEZ
A pácolás célja ilyenkor az, hogy puhítsuk, szaftosítsuk és ízesítsük a sütésre váró húsokat. Ennek során fűszeres olajban, tejben, vagy vízzel főzött páclében "áztatjuk" a húst. E közben mindig hidegen tartjuk, de változó ideig: míg egy csirkének (mondjuk a fokhagymás tejben) elég egy-két nap is, addig egy nagyobb darab vadnak (a maga főzött páclevében) akár egy hétre is szüksége lehet. A szeleteket gyakran "szárazon", míg a tömbös húsokat rendszerint "nedvesen" pácoljuk. Az előbbi esetben a szeletet mindkét oldalán bekenjük olajjal, s beszórjuk (szinte mindig őrölt) fűszerekkel, majd becsomagoljuk alufóliába, vagy zsírpapírba, s úgy tesszük hidegre.
A nedves pácnál annyi fűszeres levet főzünk - vagy tej esetében keverünk -, amennyi a húst biztonsággal ellepi. (Csak kihűlt páclevet öntünk a húsra!) A pácolás ideje alatt a húsdarabokat időnként átforgatjuk, hogy a lé mindenütt egyenletesen érje.
Sütés előtt a húst (különösen, ha hirtelen sütésre szánjuk, s vizes vagy tejes pácot használtunk), lecsorgatjuk, szárazra töröljük, s az esetleges fűszermaradványokat is letakarítjuk róla. (A rajta maradt nedvesség a sülést akadályozza, a pácmaradványok pedig megéghetnek, s így az ízét ronthatják el.)E pácok összeállításakor számtalan fűszer szóba jöhet, de sót rendszerint nem használunk - bőven elegendő a sütés előtti sózás.

Nincsenek megjegyzések: