2008. november 17., hétfő

Paradicsompaprika ecetben

A paradicsompaprikát megmossuk, lecsepegtetjük. Üvegbe tehetjük egészben is, akkor a szárukból annyit levágunk, hogy csak 1 cm maradjon, de így sok helyet foglalnak el az üvegben.
Gazdaságosabb, ha a paprikát kettőbe vagy négyfelé vágjuk, a csumáját meg a zöld részét kivágjuk.
Ecetet forralunk két és félszer annyi vízzel, mint az ecet, sót(én mindig megmérem a cukros ecetes levet, ahány liter lé van annyi kanál sót teszek bele), borsot, babérlevelet és bőven cukrot teszünk bele, általában 1 dl ecethez 10 dkg cukrot szoktam tenni.
Az előkészített üvegekbe kis csokor jól megmosott és leszikkasztott zellerzöldet teszünk szárastól. Az ecetbe beledobunk annyi paprikát, amennyi a tetején kényelmesen elfér, hagyjuk egyet-kettőt fordulni benne, máris kiszedjük lyukas kanállal és az üvegekbe rakjuk.
A paprikának nem kell felforrnia, csak éppen kissé megabálódni az ecetben. Amikor az összes paprika kifőtt, az ecetet ismét felorraljuk és a paprikára öntjük. Lekötjük és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

1 megjegyzés:

kacsacj írta...

Ez nem gogospaprika?

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...