2010. január 19., kedd

Darázsfészek



Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 kk cukor, csipetnyi só

A töltelékhez:
15 dkg darált dió, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 dl cukros,vaniliás tej

Elkészítése:
Az élesztőt a kávéskanál cukorral a tejben felfuttatjuk.A lisztből a tojássárgával,kis sóval és a felkelesztett élesztővel finom tésztát gyúrunk,meleg helyen letakarva félórát pihentetjük,majd ujjnyi vastagra nyújtjuk.A vajat a cukorral habosra keverjük,beletesszük a diót majd a tésztára kenjük és felcsavarjuk.A rúdból 3 cm vastag szeleteket vágunk,és tortaformánál nagyobb,kivajazott lábasban,egymástól ujjnyi távolságra felállítjuk a tészta darabokat. Kb. fél órát kelni hagyjuk,majd közepes tűznél szép barnapirosra sütjük.Rálocsoljuk a vaníliás, cukros tejet,majd néhány percre visszatoljuk a sütőbe,míg a tejet felissza.Tálra borítjuk,tetejét megszórjuk porcukorral,és melegen tálaljuk.

Tanácsok:
Tálba helyezéskor érdemes a tésztadarabok oldalát is megkenni kevés olvasztott vajjal,így nem ragadnak egymáshoz,tálaláskor könnyen szétválaszthatók.
A töltelékből a dió akár el is hagyható,anélkül is nagyon finom.

4 megjegyzés:

Karesz írta...

A diót tojáshabba keverheted, és így könnyebben lehet adagolni is. Fogyasztáskor nem hull szét, nem morzsolódik.
Már receptekhez is osztom az észt!
:-)))))

Thrini írta...

Szia!Ha van kedved játszani nézz be hozzám légyszi! :)

Kati írta...

Hm, de jól néznek ki ezek az édességek! :-)

Vicuska írta...

Ez mindig gyorsan elfogy, ha sütöm,finom!

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...