2014. december 22., hétfő

Véres hurka


Hozzávalók:
A disznó vére, friss szalonna, tüdő, fél máj, a vesék, 40 dkg főtt rizs, 5-6 hagyma, só, bors, csombor, szegfűbors.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra, majd megdinszteljük. A tüdőt, a májat és a veséket puhára főzzük (a levét félretesszük, abban főzzük majd ki a megtöltött hurkákat), ledaráljuk a kihűlt dinsztelt hagymával együtt. Az alvadt vért leszűrjük, a sűrűjét is ledaráljuk. Egy nagy tálban az egészet összevegyítjük, hozzáadjuk a főtt rizst, sóval, borssal, szegfűborssal, bőven csomborral fűszerezzük, jól összegyúrjuk, majd pucolt és jól megmosott sertésbélbe töltjük. A megtöltött hurkákat az abalében, csendes tűzön megfőzzük, amíg a hurkát egy tűvel megszúrva, nem jön ki véres lé. Ekkor óvatosan kiszedjük, hagyjuk kihűlni. Fogyasztható hidegen, hagymával és friss kenyérrel, de sütve vagy akár káposztalé levesbe is nagyon finom.

2 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Ó, de szeretem! Meg a májasat is. Nagyon guszta! Anyukámék sokat csináltak, én idén a kolbásszal próbálkoztam, finom lett. Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked és Családodnak!

Hankka írta...

Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

Aprólékbecsinált

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg pulyka- vagy csirkezúza és -szív vegyesen, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zelle...