Hozzávalók a piskótához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 8 evőkanál
kakaó, 8 evőkanál étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, citromlé, csipetnyi só.
a krémhez: 4 tojássárgája, 25 dkg cukor, 25 dkg
mascarpone, 5 dl habtejszín, vaníliaaroma vagy 2 tasak vaníliás cukor, 10 g
zselatinpor.
a szóráshoz, díszítéshez: kakaó, tejszínhab
Elkészítése:
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét
a cukorral és csipet sóval és kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját,
majd a kakaót, a lisztet, a citromlével felhabosított sütőport és a keményítőt. A masszát kizsírozott
vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 170
fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt három részre vágjuk.
A zselatint beáztatjuk 0,5 dl vízbe. A krémhez a
tojássárgáját vízgőz fölött fehéredésig kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a
zselatint, majd hagyjuk kihűlni. A mascarponét kikavarjuk, kanalanként adagolva
beledolgozzuk a kihűlt tojáskrémet, a vaníliaaromát (vaníliás cukrot) és a
kemény habbá vert tejszínt. Az egyik lapra kenjük a krém egyharmadát,
megszórjuk kakaóval, beborítjuk a második lappal, így járunk el a harmadik
lappal is, a tetejére kenjük a maradék krémet, végül megszórjuk kakaóval. Néhány
órára vagy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, ekkor tejszínhabbal díszítjük, és
szeleteljük.
1 megjegyzés:
Jujjj, de klassz és ötletes, Juditkám viszem is a receptet:-))))
Megjegyzés küldése