2014. november 28., péntek

Lencsés káposztaleves



Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse, 20 dkg sertéshús, 20 dkg füstölt kolbász, 25 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 2 petrezselyemgyökér, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál cukor, házi ételízesítő, 1 teáskanál liszt, só, bors, pirospaprika, 1-2 babérlevél, ecet, tejföl, olaj.
Elkészítése:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, másnap leszűrjük. A sertéshúst kockára, a káposztát vékonyra, a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. Kevés felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk a húst, hozzáadjuk a kétféle hagymát meg a káposztát, felöntjük bő vízzel, és puhára főzzük. A petrezselyemgyökeret felaprítjuk, megdinszteljük az olvasztott vajon. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, felöntjük vízzel, ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt meg a babérlevelet. Amikor a lencse megpuhult, összevegyítjük a húsos káposztával, kissé összefőzzük. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 1 dl hideg vízzel, és besűrítjük vele az ételt. A kész levest ecettel ízesítjük, és tejföllel kínáljuk.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Meg van mit főzök szilveszter estére és az új évre...Ezt a leveskét. Nagyon tetszik, köszi, hogy felraktad!