Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás,
4 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaíliás cukor,
1 citrom reszelt héja, só.
A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg
cukor, 1 dl víz, 2 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál citromhéj.
Elkészítése:
A tölteléket elkészítjük, így lesz ideje
kihűlni, amíg a tészta megkel. A mákos töltelékhez a kétféle cukrot a vízzel
megfőzzük szirupnak, majd a darált mákkal, citromhéjjal összekavarjuk. A
tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a
tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat,
csipet sót, és a tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát
kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk,
majd megkenjük a máktöltelékkel és szorosan felcsavarjuk. Zsírral kikent
kuglófformába tesszük, langyos helyen duplájára kelesztjük. Előmelegített 180 fokos
sütőben 45-50 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.
2 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kuglóf, és még mákos is! Kedvencem tudna lenni, de ahhoz ki kell próbáljam. ;)
Vittem is a receptedet, jó lesz majd karácsonyra megsütni:-)))
Megjegyzés küldése