Hozzávalók (4 személyre):
a gombóchoz: 60 dkg pulykahús, 2 tojás, 1 zsömle, 1
hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, kevés
tej, a sütéshez olaj
a mártáshoz: kis csokor friss tárkony, 1 dl fehérbor,
só, fehér bors, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, kevés olaj, kis kocka vaj
Elkészítése:
A zsömlét kb. 10 percig tejben áztatjuk, jól
kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A
pulykahúst ledaráljuk, egy tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott zsömlével,
hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal,
pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, jól összedolgozzuk. Olajas kézzel kisebb gombócokat formázunk, és forró olajban
néha megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, így
leitatjuk a fölösleges olajat a fasírtgolyókról. Az olajat felmelegítjük
beletesszük az apróra vágott tárkonyt, éppen egyet kavarunk rajta, és hozzá is
adjuk a lisztet, amit rózsaszínre pirítunk. Felöntjük a tejjel,
folyamatos kavargatás mellett felforraljuk, beleöntjük a bort is, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a
fasírtokat, néhány percig együtt rotyogtatjuk, belekavarjuk a vajkockát is. Főtt tésztával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése