Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy hagyma, 3 sárgarépa, 10 dkg zeller, 1
pasztinák, 2-3 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, lestyán, citromlé,
só, bors, házi ételízesítő;
a gombóchoz: 15 dkg pulykamáj, 1 kisebb hagyma, 1
tojás, 1 szelet kenyér vagy zsemle, petrezselyemzöld, búzadara, só, bors, olaj, tej.
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát felaprózzuk,
a sárgarépát, a zellert meg a pasztinákot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a paprikát
csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az
apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd beletesszük a lereszelt
zöldségeket és a paprikát. Házi ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük. Addig
pároljuk, amíg félig megpuhulnak, ekkor hozzáadjuk a leveshez az apróra vágott
lestyánt meg a hámozott, apróra vágott paradicsomot. Végül belerakjuk a
gombócokat, és készre főzzük.
A gombóchoz a zsemlét vagy a kenyeret beáztatjuk kevés tejbe. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. A májat éles késsel elkaparjuk vagy ledaráljuk, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a
tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, ha nem állt jól össze a massza, kevés búzadarát dolgozunk bele.
Vizes kézzel gombócokat formázunk, és a fövő levesbe dobjuk. Néhány percig
főzzük, amíg feljönnek a leves tetejére. Készre főzzük, a végén citromlével
ízesítjük.
Tipp: Csirke- vagy sertésmájból is elkészíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése