Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg finomliszt, 7 dkg kristálycukor,
1 tojás, 10 dkg vaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipet só, 1 teáskanál
sütőpor, citromlé.
a töltelékhez: 20 dkg darált mák, 3 dl tej, 2
nagyobb alma, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál mazsola,
citromhéj.
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima,
gömbölyű tésztává gyúrjuk. 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Az almát
lereszeljük, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, hagyjuk, amíg levet enged, majd
kissé kinyomkodjuk. A töltelékhez a tejet felforraljuk a kétféle cukorral,
hozzáadjuk a mákot, 2-3 perc alatt összefőzzük. Belekavarjuk az almát, a
mazsolát meg a citromhéjat, és hagyjuk kihűlni. Egy őzgerincformát kizsírozunk,
megszórjuk liszttel. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd az őzgerincformába
simítjuk, beletesszük a máktölteléket, ráhajtjuk a tésztát, és 180 fokos
sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ekkor kiborítjuk, vigyázva, hogy ne törjön
össze. A mázhoz a csokoládét összeolvasztjuk a tejszínnel, és óvatosan a
tésztára simítjuk. Hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
1 megjegyzés:
Nagyon tetszik! Elraktározom a receptet az ünnepekre:-)
Megjegyzés küldése