2014. november 28., péntek

Mákos alagút


Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg finomliszt, 7 dkg kristálycukor, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, citromlé.
a töltelékhez: 20 dkg darált mák, 3 dl tej, 2 nagyobb alma, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál mazsola, citromhéj.
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima, gömbölyű tésztává gyúrjuk. 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Az almát lereszeljük, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, hagyjuk, amíg levet enged, majd kissé kinyomkodjuk. A töltelékhez a tejet felforraljuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a mákot, 2-3 perc alatt összefőzzük. Belekavarjuk az almát, a mazsolát meg a citromhéjat, és hagyjuk kihűlni. Egy őzgerincformát kizsírozunk, megszórjuk liszttel. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd az őzgerincformába simítjuk, beletesszük a máktölteléket, ráhajtjuk a tésztát, és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ekkor kiborítjuk, vigyázva, hogy ne törjön össze. A mázhoz a csokoládét összeolvasztjuk a tejszínnel, és óvatosan a tésztára simítjuk. Hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

1 megjegyzés:

Gerdi írta...

Nagyon tetszik! Elraktározom a receptet az ünnepekre:-)