Hozzávalók:
A disznó vére, friss szalonna, tüdő, fél máj, a vesék, 40 dkg
főtt rizs, 5-6 hagyma, só, bors, csombor, szegfűbors.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra, majd
megdinszteljük. A tüdőt, a májat és a veséket puhára főzzük (a levét félretesszük, abban
főzzük majd ki a megtöltött hurkákat), ledaráljuk a kihűlt dinsztelt hagymával
együtt. Az alvadt vért leszűrjük, a sűrűjét is ledaráljuk. Egy nagy tálban
az egészet összevegyítjük, hozzáadjuk a főtt rizst, sóval, borssal,
szegfűborssal, bőven csomborral fűszerezzük, jól összegyúrjuk, majd pucolt és
jól megmosott sertésbélbe töltjük. A megtöltött hurkákat az abalében, csendes
tűzön megfőzzük, amíg a hurkát egy tűvel megszúrva, nem jön ki véres lé. Ekkor
óvatosan kiszedjük, hagyjuk kihűlni. Fogyasztható hidegen, hagymával és friss
kenyérrel, de sütve vagy akár káposztalé levesbe is nagyon finom.
2 megjegyzés:
Ó, de szeretem! Meg a májasat is. Nagyon guszta! Anyukámék sokat csináltak, én idén a kolbásszal próbálkoztam, finom lett. Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked és Családodnak!
Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)
Megjegyzés küldése