2008. június 22., vasárnap

Tök vagy cukkini főzelék


Hozzávalók:
2,5 kg tök vagy cukkini, 3 só, 10 dkg zsír, 15 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csokor kapor, kevés ecet, 3 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, fűszerpaprika
Elkészítése:
A tök két végét levágjuk, meghámozzuk. Hosszában kettévágjuk, és a belső részét evőkanál segítségével kikaparjuk. A barnás foltokat, megpuhult részeket kivágjuk. A tök húsát hideg vízben ,megmossuk, legyaluljuk. Mindig hosszában haladva gyaluljuk, hogy szép egyenletes, hosszú szálakat kapjunk. Ezután megsózzuk. A só vízelvonó hatású. Kivonja a tök víztartalmának egy részét, azonkívül ízesíti, puhítja is. Rövid ideig tartjuk a sóban majd kicsavarjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A kaporcsomót alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított kaprot csomóba összefogjuk, a szárát levágjuk, majd finomra vágjuk. A felhevített zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. Úgy pirítjuk meg, hogy világos maradjon. Hozzáadjuk az előkészített tököt. Óvatosan elkeverve, fedő alatt, gyors tűzön saját levében félig puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és egy kevés ecetet. (Csontlevest is adhatunk hozzá.)
Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszûrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tûzön készre forraljuk.
A tökfőzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után. A tökfőzelékbe tejföl helyett tejszínt is tehetünk, fele mennyiségben. A forrón előmelegített tálon tálalt tökfőzelék tetejére egy kevés tejfölt locsolunk. A tökfőzelék klasszikus társa a fasírtnak, de más sültek mellé is remek köret.





1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is igy készitem csak a végén a tejszinhez két 2 tojás sárgáját keverek és krémesebb lesz az állaga.