Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 tojás
sárgája, 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg élesztő,
csipet só, 2 evőkanál rum;
a sütéshez: olaj.
Elkészítése:
A tejet kissé meglangyosítjuk, összekavarjuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a tejet, a cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és a csipet sót. Jól megdagasztjuk, a végén pedig lassan adagolva, beledolgozzuk a rumot és az olvasztott vajat is. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy pohárral kivágjuk, majd letakarva még 1 órát pihentetjük. Bő forró olajban szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: Ha nagyon gyorsan sülnek, kissé vegyük vissza a lángot, különben kívül megég, belül pedig nem sül ki!
3 megjegyzés:
Most vettem észre, hogy jelezted, olvasod a "főzősömet". Nagyon örülök neki! :) Ne számíts azonban semmi extrára. Nagoyn ritkán van időm valami igányeset főzni. :s
Ez a fánk nagyon jól néz ki! S nem is tűnik bonyolultnak. Holnap kipróbálom. Elvégre farsang van! :)
Méteres kalácsot mi is szoktunk sütni, ugyanilyet. :)Sőt, lasagne-t is már készítettem, azt is ilyet, mint te. :)
Ezentúl én is jövök! :) Kati
Szia Jutka! Szeretettel köszöntelek az olvasóim között! Jártam ám én is már nálad:)
Nalunk ugy hivjak, hushagyo keddi pánkó:)
Megjegyzés küldése