2009. február 17., kedd

Méteres kalács


Hozzávalók:


6 tojás, 30 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz, 30 dkg liszt.
Elkészítése:
6 tojássárgát kikavarunk 30 dkg cukorral habosra, majd az olajjal és a vízzel lassanként elkavarjuk, ezután tegyük bele a lisztet meg a sütőport (én a sütőport mindig a liszten kissé felhaboztatom citromlével), a tojásfehérjét kemény habbá verjük és lassan belekavarjuk.
A masszát kétfelé vesszük, az egyikbe felébe kakaót teszünk és külön-külön, zsiradékkal kikent, belisztezett, őzgerincformákba töltjük, majd megsütjük.
Miután megsült és kihűlt, ujjnyi szeletekre vágjuk.
Krém:
4 evőkanál lisztből, 4 dl tejjel pépet főzünk, ezt ízesítjük vaníliával és rummal. 10 dkg vajat habosra kavarunk 15 dkg porcukorral és miután a pép kihűlt összevegyítjük.
Ezzel a krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „méteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.
Bevonjuk glazúrral, megvárjuk amíg megdermed. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Glazúr: 15 dkg porcukor, 3 k kakaó, 3 k forróvíz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 k olaj.

3 megjegyzés:

Gabriella írta...

Ezt a fajta sütit mi is nagyon imádjuk!!!!

szeterka írta...

Épp a múlt héten szerettem volna megsütni,de nem találtam a régi receptemet.Most már ezt a variációt próbálom ki .
Üdv! m.

Névtelen írta...

Valami HUUUUUUSt is naaa:((