2010. február 8., hétfő

Gnocchi


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 1 tojás, liszt, 2 evőkanál búzadara, 1 teáskanál vaj, só.
Elkészítése:
Egy kiló lisztes burgonyát héjában megfőzünk, és meghámozunk. Krumplinyomón áttörjük (villával is szét lehet nyomkodni), és szétterítjük egy gyúródeszkán. Így hagyjuk kihűlni. Erre azért van szükség, hogy minél több nedvesség el tudjon párologni belőle a hűlés során. A gyúródeszka is azért célszerű, mert a fa felszívja a párát. Amikor teljesen kihűlt, hozzáadunk egy kevés lisztet, egy tojást, sót, egy kevés vajat (elhagyható), és elkezdjük összedolgozni.
Folyamatosan adagolunk hozzá további lisztet és két evőkanálnyi búzadarát is. Addig gyúrjuk és tesszük hozzá a lisztet, amíg összeáll, homogén tészta lesz, ami ugyan puha, de a kezünkről elválik. Vizet forralunk némi sóval egy nagy lábosban. A tésztából ökölnyi darabokat szakítunk, hosszú rúddá sodorjuk, majd ujjbegynyi darabokra vágjuk. Egyenként bordát nyomunk mindegyik darabba, majd tálcára gyűjtjük. A forró vízbe dobva azonnal megkeverjük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Soha ne öblítsük le a gnocchit, mert akkor nem tapad rá jól a mártás, és az ízéből is veszít!

1 megjegyzés:

Ottis írta...

Na ezt kipróbálom, még soha nem készítettem!