2011. január 14., péntek

Székelygulyás vagy székelykáposzta

Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, fél evőkanál pirospaprika, só, fél-fél mokkáskanál őrölt bors , 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom , (télen 2 evőkanál lecsó), 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A húst megtisztítjuk, kockára vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve körülbelül 45 perc alatt puhára pároljuk, közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát cérnavékonyra vágjuk, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprítjuk. Amikor felvágtuk az összes káposztát egy lábosban egy kanál zsírral, kevés vizet alátöltve feltesszük párolni. Fontos, hogy lassú tűzön és folyamatos felügyelet mellett pároljuk a káposztát, közben többször is megkavargatva és folyamatosan pótolva a fővő vizet. Míg a káposzta megpuhul a pörkölt is elkészül, ekkor összevegyítjük a káposztával, kissé összeforraljuk, tejföllel tálaljuk.

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Na szia!Biztos finom volt!

Jutka írta...

Már ismered a történetét..bármikor megtom enni:)

családi tűzhely írta...

Nálam is ez készült:)