2011. március 27., vasárnap

Csípős-savanyú leves

Szép, színes étel, aki szereti az egzotikus ízeket, vendégvárónak is kitűnő. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hús nélkül is kiváló. Minél több féle zöldséget használunk, annál finomabb lesz, de főzhetünk bele üvegtésztát is.
A fafül gombát viszont legalább 2 órára áztassuk meleg vízbe, mert nehezen fő meg és rágós lesz, de használhatunk helyette champignont is.

Sehol a városban nem találtam bambuszrügyet, így fagyasztott kínai zöldségkeveréket főztem bele, így is nagyon finom lett.


Hozzávalók:
1 kiskanál zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes), napraforgóolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fehérbors, só, gyömbér, 3 evőkanál étkezési keményítő,  sárgarépa, fafül gomba, tofu, szójababcsíra, bambuszrügy vagy 20 dkg kínai fagyasztott zöldségkeverék, 1 tojás,15-20 dkg csirkemell, víz, ecet.
Elkészítése:  
Felaprítjuk egészen kis darabokra a fokhagymát, sárgarépát, beáztatott fafül gombát, a tofut és a húst. Villával felverjük a tojást. Feloldunk kb. 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntünk kb. 4 cl olajat. Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet. Beleöntjük a forró olajba az Erős Pistát és a fokhagymát. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba. Vizet forralunk a wokban. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított alapanyagokat, néhány percig (kb. 3 perc) kevergetve főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt.
Belekeverjük a felvert tojást, közben gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos. A leveshez ízlés szerint adunk az erős paprika-fokhagyma-olaj trióból. A végén kerül bele az ecet, ízlés szerint.
Recept forrása ITT!

10 megjegyzés:

Mrita írta...

Ez nagyon finom lehet, biztosan ízlene a családomnak is.

Ottis írta...

Érdekes leves!Honnan vetted a bambuszrügyet?

Császár Erus írta...

Amikor betérek hozzád mindig összefut a nyál a számban:) Finom lehet ez a leves. Hoztam "egy jó szót" is neked!

Bianka írta...

Még sosem ettem, de nagyon finom lehet

Alexa Christi írta...

A leves nagyon jól néz ki!

Kérlek, nézz be hozzám, mert ott Neked valami! :)

Jutka írta...

Otti, a Kaufland-ban vásároltam egy kínai fagyasztott zöldségkeveréket, amiben volt gomba, meg bambuszrügy is :)
Köszönöm, érdemes kipróbálni!

Éva írta...

Jól néz ki, ha itt lenne biztos megkóstolnám! Van benne olyan fűszer ami számomra nem ismert még.

Jutka írta...

Nekem a tofu nem igazán jött be, semmilyen ízét nem éreztem :)

Panna írta...

Ezt, ki kell próbálnom! Nem is tűnik bonyolultnak ráadásul imádom az egzotikus ételeket!

HajniZoli írta...

Szeretjük a kínai levest,régebb készítettem én is.Jól jönne egy adag most is:)azt hiszem hamarosan sort kerítek rá.