2012. február 9., csütörtök

Hájas lapok vaníliakrémmel




Hozzávalók:
50 dkg sertésháj, 60+14 dkg finomliszt, 4 tojássárga, 8-10 kanál fehér bor, pici só, 8 kanál tejföl. 

Elkészítése:
50 dkg sertéshájat megdarálva összegyúrunk 14 dkg liszttel és félre tesszük.
A lisztet a tojássárgát és a tejfölt összegyúrjuk a borral és pici sóval.
Ezt a tésztát fél cm. vékonyra kinyújtjuk a hájat 3 részre osztjuk, rákenünk egy adag hájat majd összehajtjuk megjegyezve a sorrendet, fél órát pihentetjük, majd kétszer megismételjük. Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassuk össze. Végül az utolsó pihentetés után kellő vastagságúra kinyújtjuk majd kockára vágjuk vagy lapokat sütünk és krémmel megtöltjük. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb lapot tudunk sütni. A jól sikerült hájas tészta felnő és rétegei szétnyílnak. Porcukorral megszórva tálaljuk.
 Vaníliakrém:
2 tasak pudingpor, 5 dl tej, 15-20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 csomag vanília, 2 dkg zselatin, 5 dl tejszín.

A tojássárgáját a kétféle cukorral és a pudingporral jól elkavarjuk, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémet főzünk belőle. A zselatint kevés vízzel feloldjuk majd a krémhez kavarjuk. Miután a krém kihűlt, hozzákavarjuk a kemény habbá felvert tejszínt és megtöltjük a lapokat.

11 megjegyzés:

BoGyo írta...

a lapját háj híján nem tom elkészíteni, de a krémet annál innkább:-) vajon sima rétes lappal is "menne"?:-)

Jutka írta...

Igen azzal is finom, vagy a hájat vajjal is helyettesítheted!

Blogkonyha írta...

Hájat nem nagyon tudok beszerezni, de a krémje nagyon megfogott a sütinek. Máris mentettem! Köszönöm!

Márti írta...

Ez isteni, bár sok vele a macera!

Gabriella írta...

A hájas tészta elkészítésére valahogy nem vállalkoznék (régen mindig Nagymamám készített különböző hájas süteményeket, most pedig Anyukám), de ez a süti nagyon-nagyon tetszik!!

Jutka írta...

Mélyhűtött réteslappal vagy leveles tésztával is el lehet készíteni!
Köszönöm és örülök, hogy tetszik!

Gerdi írta...

A háj a disznóvágásokkal együtt eltűnt az életünkből. Sajnos, mert szerettem a hájas sütiket, bár soha nem sütöttem. Anyukám igen, nagyon ment neki. Valahol olvastam, hogy a hófehér, préselt zsír használható helyette. Tervezem kipróbálni, majd közzéteszem a tapasztalataimat.
Nagyon jól néz ki a süti, a vaníliakrém különösen tetszik.

teller-cake írta...

Látom már előttem sokan megkérdezték, ezek szerint meglehet oldani bolti leveles tésztával is. :-) De azt muszáj leírnom nekem is, hogy milyen jól néz ki!!!

Dina írta...

Köszönöm, hogy idevezettél, tetszik, amit eddig találtam, ha megengeded, maradnék. :)

Jutka írta...

Kedves Dina, szívesen látlak mindig :)

tücsi írta...

Naaa, ez az egyik kedvencem.Hájam pedig van, saját készítésű.Nagyon mutatós.:-))