Hozzávalók:
1 karalábé, 2 sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, pár szem bors, só, tejföl, 1 tojás, gríz (búzadara)
Elkészítése:
A karalábét, a sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, a karalábét kockára, a sárgarépát karikára vágjuk. A petrezselyemzöldet leöblítjük és felaprítjuk. Felforralunk 1 liter vizet, beletesszük a karalábét, a hagymát, a sárgarépát és a teatojásba zárva az egész borsot, felforraljuk és fedő alatt, lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük. Kivesszük a levesből a teatojást és a hagymát. Közben elkészítjük a galuskát. 1 tojáshoz kb. 1 borospohár gríz és egy kevés só szükséges. A tojásfehérjét egy mély tányérban villával felverjük, belevegyítjük a tojássárgáját, kevés sót és vékony sugárban öntve hozzákavarjuk a grízt, annyit hogy ne legyen túl kemény. A keverést nem szabad abbahagyni, különben kemény lesz a galuska, azonnal a fövő levesbe szaggatjuk. Készre főzzük, megszórjuk a petrezselyemzölddel, tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta a levesed! Biztosan nagyon finom imádom a grízgaluskát.Eddig úgy tudtam hogy hagyni kell állni az összekevert grízgaluska masszát és csak azután szabad szaggatni!
Kedves Éva, biztosan jó az is mikor kicsit pihentetjük, én sosem szoktam..kavarom és szaggatom, a lényeg h ne legyen kemény, mert akkor nem puhul meg :)
Imádom a grizgaluskát és a finom karalábé levest is. Késő van, de nyugodt szívvel megenném:)
Ez is nagyon finomnak tűnik! Kérdés, hogy mekkora a borospohár?? 1 dl??
Én kétféleképpen készítem a grízgaluskát, amelyik ráérős, abba habot verek a tojás fehérjéből, amelyik sürgős, abban egészben kerül bele, villával jól felverem , ne legyen sűrű a massza és már szaggatom is. Mindkettő jó és finom :)
A karalábélevest valamiért (már nagyim is így főzte) mindig rizzsel készítem :)
Megjegyzés küldése