Disznóvágáskor szokás főzni, amikor jó húsos csontok, agyvelő és kolbászhús van kéznél.
Hozzávalók:
1 db csontos hús, 50 dkg kolbászhús, 1 hagyma, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors, lestyán, petrezselyemzöld, 5 dl káposztalé.
Elkészítése:
A húsos (de nem zsíros) csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük. 20-30 perc főzés után lehabozzuk, hozzáadunk pár szem borsot, az apróra vágott leveszöldséget és a paradicsompürét. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Akkor, a húst leszedjük a csontokról és visszatesszük a levesbe. Felforraljuk és a kolbászhúsból apró gombócokat főzünk a levesbe.
A hártyáitól megtisztított velőt diónyi darabokra vágva belefőzzük a majdnem kész levesbe.
Külön edényben a káposztalevet felforrósítjuk és ebből annyit öntünk a leveshez, hogy kellemesen savanyú legyen és kissé összeforraljuk. Ha van a hurkakészítéstől megmaradt főtt rizs, abból is tehetünk hozzá egy-két kanállal. Petrezselyemzölddel és lestyánnal megszórjuk, friss házikenyérrel tálaljuk :)
Ha nincs kolbászhús, friss kolbásszal is elkészíthetjük, amit kibontunk és ugyanúgy gombócokat formálhatunk.
2 megjegyzés:
Ezt a típusú levest még nem készítettem, csak a sima korhelyt, de nagyon finom lehet.:))
BUÉK!!!
Ez biztosan nagyon finom lehetett!! ?! :)
Boldog Új Évet kívánok és sok finom receptet itt a blogodban! Üdv:Johannka
Megjegyzés küldése