2013. augusztus 26., hétfő

Erdei gombás, vörösboros sertéspörkölt


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg erdei gomba (rókagomba, vargánya), 2-3 hagyma, 1 paprika, 20 dkg hámozott paradicsom, 1 petrezselyemgyökér, 2 cikk fokhagyma, 2 dl vörösbor, só, bors, 1-2 babérlevél, pirospaprika, csipet őrölt kömény.
Elkészítése:
A húst megmossuk, és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd összevegyítjük a hússal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és letakarva egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a szalonnát apró kockára vágjuk, majd bográcsban kiolvasztjuk a zsírját. Hozzáadjuk a pácolt húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor megszórjuk pirospaprikával és őrölt köménnyel, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, sózzuk, borsozzuk, annyi vizet öntünk alá, amennyi ellepi. 1-2 órát főzzük, félidőben hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és a borral ízesítjük. Készre főzzük. Juhtúrós galuskával tálaljuk.
A körethez:
40 dkg liszt, 3 tojás, túró, tejföl, bors, só.
A tojásokat egy edényben összedolgozzuk a liszttel, sóval és annyi langyos vízzel, hogy közepes sűrűségű galuskatésztát kapjunk. A tésztát galuska-szaggatóval, vagy teáskanállal lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, leszűrjük. Egy nagyobb edénybe öntjük, hogy könnyen össze tudjuk keverni a túróval, meglocsoljuk tejföllel és összekavarjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és a pörkölttel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: